St. Martinusgilde
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"5000","speed":"600","arrows":"true","dots":"true"}

Schutterij

Een belangrijke activiteit binnen ons gilde is het schieten. Er wordt geschoten met een .22 Long Rifle op wippen op een schutsboom van ongeveer 18 meter hoog. Een wip is een rond metalen schijfje dat op een metalen buisje ligt. Op een schietboom staan drie van deze buisjes met een wip erop. De doorsnede en de hoogte van de wippen kan verschillen. Het is de bedoeling dat de wip van het buisje wordt geschoten. Aan de wip is een touw bevestigd waarmee de wip weer kan worden opgetrokken. Er kan op 2 manieren worden geschoten: opgelegd en vrije hand. Bij het opgelegd schieten wordt het geweer opgelegd op een oplegpaal. Met de riem van het geweer om deze oplegpaal kan het geweer worden stilgehouden. Bij het vrije hand schieten wordt er geen gebruik gemaakt van een oplegpaal. Sinds een aantal jaren wordt er bij het vrije hand schieten geschoten op kleppen in plaats van wippen.

Opgelegd

De schutters moeten regelmatig oefenen om hun kunnen te verbeteren. Daarom wordt er praktisch iedere zondag geoefend op ons schietterrein. Hiervoor is een speciale oefencompetitie opgezet voor zowel het opgelegd als vrije hand schieten. De resultaten van de 12 beste oefenrondes worden opgeteld voor de einduitslag. In het gildehuis hangt een plaquette waarop de winnaars worden vermeld.

Sinds 2007 wordt er ook een interne competitie met de brabander gehouden. Het Brabants schieten is in onze regio de algemene benaming voor de traditionele manier van schieten met het 'zwaar geweer' (kaliber .32). Er wordt geschoten met kogels met een diameter van ongeveer 15 mm, een gewicht van 15 tot 17 gram en een kruitlading van maximaal 0,5 gram.

In beide disciplines zijn ook competities in een groter verband. Met het 'gewone' kaliber wordt er in een Kempencompetitie geschoten sinds 1971. Hieraan doen circa 170 schutters mee van zo'n 14 gilden uit de Kempen. Er wordt op verschillende terreinen geschoten in 7 ronden en een afkampronde. Er wordt zowel individueel als in viertal geschoten. Na de afkampronde vindt de prijsuitreiking plaats.

Sinds 2003 is er ook een competitie voor het Brabants schieten. Hieraan nemen schutters van zo'n 10 gilden deel. Ook hier wordt om toerbeurt op een terrein geschoten in individueel als viertal verband.

Dan vindt er nog elk jaar in januari een wedstrijd 'zwaar kaliber' plaats. Hierbij wordt geschoten op de puist met kaliber .12.

Vrije hand