St. Martinusgilde

Eetfestijn

Sinds 2003 is het eetfestijn een vast jaarlijks terugkerende activiteit binnen ons gilde. Een oude traditie van ons gilde was om in de week voor Pasen met vers geslachte haantjes langs de deuren te gaan om te verkopen en zo te voorzien in een bijdrage in onze kas. Vanwege de problematiek rond de Mkz-crisis en de vogelpest veranderde de wetgeving en was het niet meer mogelijk om met vers geslacht vlees langs de deuren te gaan. Er moest naar een vervangende activiteit gezocht worden.

Al gauw kwamen we op het idee van een eetfestijn met de gedachte: "dat smaakvolle haantje dat eerst thuis moest worden gebracht kan net zo gemakkelijk smaakvol worden bereid en uitgeserveerd in het gildehuis". Bij onze zuiderburen is het eetfestijn overigens zeer ingeburgerd. We hebben eens goed gekeken bij onze bevriende gilden uit Lommel en zijn aan de slag gegaan.

In 2003 hielden wij ons eerste eetfestijn. Het gildehuis werd uitgebouwd door middel van tenten en omgetoverd tot een heuse eetzaal met aansluitend een keukentent. Er was voorzien in een zeer uitgebreid menu, vers bereid door de eigen gildekok Hein van Hoof, met hulp van de dames.

Inmiddels is het eetfestijn een jaarlijks terugkerend evenement bij het gilde, waarbij zo'n kleine 500 personen aanschuiven om te eten. Alle menu's worden nog steeds door de dames bereid. Het eetfestijn vindt plaats op iedere 2e zondag van de maand september. In 2019 derhalve op 8 september.