St. Martinusgilde

Koningschieten

Om de twee jaren (in de even jaren) vindt het koningschieten plaats. Dit gebeurt op de eerste zondag na de feestdag van Ons Hoog Lieve Vrouw in augustus. Tot 1965 was dat ook de zondag waarop in Luyksgestel de kermis werd gevierd. De kermis is verplaatst naar juni, maar ons gilde is traditiegetrouw blijven vasthouden een deze datum. 's Morgens verzamelt het gilde bij het gildehuis om de 'oud' koning van huis op te halen en te begeleiden naar de kerk voor een heilige mis. Tijdens deze viering wordt de koningsvogel door onze gildekapelaan gezegend. Na de heilige mis gaat het gilde naar het gildehuis om de koffietafel te nuttigen.

's Middags trekt het gilde naar de Kruiskapel waar sinds jaar en dag de koningsboom staat opgesteld. Het gilde trekt driemaal om de boom om deze te bevrijden van kwade geesten.

Dan begint het schieten. Eerst schiet de burgemeester driemaal op de vogel om deze te 'vrijen'. De regerend koning is dan als eerste aan de beurt waarna de overige gildebroeders op volgorde van loting schieten. Alle gildebroeders zijn verplicht om deel te nemen en minimaal 1 ronde te schieten. Degene die geen koning wil worden kan zich daarna terugtrekken. Er wordt geschoten met het 'zwaar' geweer (kaliber.32). Hij die het laatste stuk van de vogel naar beneden schiet, mag zich de komende twee jaar koning van ons gilde noemen en neemt tevens zitting in de overheid (bestuur). Koning is een verantwoordelijke taak. Hij regelt het schieten binnen het gilde maar heeft ook zijn representatieve taken naar buiten toe.

's Avonds wordt de nieuwe koning door het gilde thuis opgehaald en begeleid naar het gildehuis voor de officiƫle installatie. De koning legt de eed af op het hoofdvaandel en zijn handen worden gewassen zodat de koning rein zal zijn. Daarna volgt een vendelhulde aan de nieuwe koning. Als afsluiting van de dag wordt volgens een goed en oud gebruik het vat bier genuttigd dat de nieuwe koning verplicht is te schenken aan zijn gildebroeders en zusters.